Gevaarlijke evolutie van ransomware

Sinds 2014 zijn er nieuwe varianten verspreid die daadwerkelijk kunnen leiden tot de ondergang van een organisatie of van uw privé data.

  1. Variant 1 betreft een variant waarbij de ransomware een tussen stap heeft ingebouwd. De ransomware gaat hierbij eerst op zoek naar uw back up systemen en back up’s om deze te vernietigen en onbruikbaar te maken.
  2. Variant 2 is de meest dodelijke variant. Er zijn inmiddels voorvallen bekend waarbij binnen gedrongen Ransomware eerst een periode (jaar/meerdere jaren) gaat “slapen” en daardoor ook in alle back up’s van de afgelopen jaren is geslopen. Het is daardoor niet meer mogelijk om als oplossing de systemen te wissen en back up’s terug te zetten. Dit kan leiden tot een complete eliminatie van uw informatie systemen of het verlies van meerdere recente jaren aan data.
  3. De snelle toename van gekoppelde apparatuur (telefoons, TV’s, wifi printers, thermostaten, beveiliging, camera’s, wegsensoren, meterkasten etc. etc. ) creëert een walhalla aan openingen voor hackers. De voordeur wordt goed op slot gezet middels een firewall, antispam/virus, versleuteling etc. maar er komen honderden openstaande achterdeurtjes bij waar we ons niet bewust van zijn bij.
  4. Het allerbelangrijkste: ransomware gaat nooit meer weg. We zullen er mee moeten leren leven en acteren.

Wat is ransomware

Hoe raken we geïnfecteerd met ransomware?

Hoe werkt ransomware?